Alkohol etylowy, znany także w charakterze etanol czy też trunek zbożowy, jest związkiem organicznym następującym w wielu rzeczach dziennego użytku. Ma długą historię użytkowania także w postanowieniach praktycznych, jak i rekreacyjnych. Zasadniczo napój alkoholowy etylowy jest typem alkoholu złożonego z dwóch atomów węgla powiązanych z pięcioma atomami wodoru (CH3CH2OH). Najczęstsze zastosowania alkoholu etylowego to czynny składnik napojów alkoholowych oraz pokojowych farmaceutyków czyszczących, takich jak alkohol do wycierania – alkohol etylowy. Może być też stosowany do produkcji specyfików przeciw zamarzaniu, bonusów do paliw, farmaceutyków i kosmetyków. Etanol jest znany ze swojego mocnego zapachu oraz jest palny; jednak wolno go też bez uszczerbku spożywać w małych ilościach. W napitkach alkoholowych etanol działa depresyjnie, hamując aktywność ośrodkowego układu nerwowego. Jako środek narkotyczny wpływa na osąd oraz koordynację, powodując, że ludzie wydają się odurzeni, gdy piją za sporo. Prócz odurzającego wpływu na ludzi, może też szkodzić zwierzętom, jeżeli zostanie spożyty w sporych stężeniach. Etanol ma dużo atutów w porównaniu z innymi rozcieńczalnikami ze względu na małą temperaturę wrzenia i małą toksyczność w temperaturze domowej. Jego niska lotność powoduje, iż jest bezpieczny w obsłudze bez konieczności stosowania specjalistycznego oprzyrządowania bądź strategii bezpieczeństwa. Poza tym twierdzi się, że etanol ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co czyni go praktycznym składnikiem środków do dezynfekcji rąk oraz innych środków dezynfekujących.

Alkohol etylowy jest niedaremnym elementem wielu sektorów przemysłu i uniwersalnie występuje w wielu towarach, jakich korzystamy na co dzień; od środków czyszczących, przez farmaceutyki, po napoje alkoholowe. Sam przemysł napojów zużywa każdego roku duży ilości alkoholu etylowego do procesów destylacji oraz fermentacji potrzebnych do tworzenia rozmaitych smaków oraz rodzajów piwa, wina, whisky, ginu oraz innych alkoholi.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY