Niewiele chyba jest osób, którym nie smakuje gorąca pizza, w jakiej jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera jest obecnie niezwykle popularny, świetnie się też sprawdza w formie dodatku do wielu innych potraw, sałatek czy po prostu na kanapkach. Tradycyjną mozzarellę wytwarza się z najlepszego mleka od krów, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Jej smak jest delikatny i kremowy, a sam ser ma mocno sprężystą, charakterystyczną konsystencję.

Sprzedawany jest on z reguły w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilku centymetrowej średnicy. Identycznie będzie wyglądać inna popularna odmiana tego sera, to znaczy mozzarella burrata. Mimo że wygląda identycznie, to wspomniane kulki wypełnione są wewnątrz maślaną masą. Jest to efektem metody produkcji, w czasie jakiego do utworzonych kieszonek jest wlewana odpowiednia ilość śmietanki, która daje ten charakterystyczny aromat. Do tej pory opisywane sery wytwarzane były z mleka krowiego, ale nie Włosi nie tylko takie stosują.

Dobrym przykładem tego może być mozzarella buffala, powstająca na bazie mleka specjalnej rasy bawołów. To mleko charakteryzuje się nieco większą ilością tłuszczu, a z kolei to przekłada się na smak o wyczuwalnej kwasowości. Lecz pomimo tego ten gatunek sera bardzo dobrze smakuje i ma niemałe grono miłośników. Rodzajów włoskiej mozzarelli jeszcze kilka jest, jeżeli ktoś chciałby ich poszukać, to może sprawdzić na przykład jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY