O smaku wielu popularnych potraw, na przykład takich jak pizza będą tak naprawdę decydować detale, takie jak chociażby zastosowane do przyrządzenia składniki. Ale żeby rzeczywiście tak mogło być, to należy zrobić ją z odpowiedniej jakości mąki i reszty dodatków, w tym mozzarelli. Ten gatunek sera jest produkowana przez wiele firm w różnych krajach, lecz tylko mozzarella włoska smakować będzie faktycznie tak, że nikt się jej nie oprze. Bierze się to z paru rzeczy. Przede wszystkim bez względu na jedzoną odmianę mozzarelli, a Włosi mają ich kilka, wszystkie są wytwarzane według starych, przekazywanych między pokoleniami przepisów.

Najlepsze sery, jak na przykład mozzarella fior di latte, wytwarzane są w mocno skomplikowanym procesie, który będzie wymagał dużej wiedzy i doświadczenia, oraz najlepszej jakości mleka. W przypadku klasycznych, najbardziej popularnych mozzarelli to będzie to mleko krowie, ale w ostatnim czasie wróciło także do łask bawole mleko. Zawiera ono dużo większą zawartość tłuszczu, dlatego wytwarzana z niego mozzarella buffala cechuje się delikatnym, lekko kwaskowym posmakiem. Jeśli ktoś będzie chciał skosztować jeszcze innych rzeczy, to ciekawym pomysłem może być dla niego mozzarella burrata. Przy jej produkcji do każdej z kulek dodawana jest niewielka ilość śmietanki. Z tego też powodu po rozkrojeniu ze środka wypływa delikatna masa, a całość przypomina swoim smakiem masło, skąd zresztą wzięła się przecież ta nazwa. Obecnie włoskie mozzarelle spotyka się coraz częściej w sklepach, z takich też powodów raczej nie będzie problemów z ich kupieniem.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY