
Jeżeli ktoś lubi włoską kuchnię, a mało jest osób którym nie smakuje, pamiętać powinien o jednej ważnej rzeczy. Wyśmienity smak potraw jest przede wszystkim rezultatem składników wysokiej jakości, jakie zostały użyte do ich wykonania. Z tego też powodu jeśli ktoś planuje zrobić pizzę czy spaghetti, to produkty włoskie oryginalne na pewno mu w tym bardzo pomogą. Na przykład takie jak mozzarella włoska, która świetnie się sprawdza zarówno na makaronach i pizzach, jak też w formie dodatku do kanapek czy sałatek.
Najbardziej popularna wersja takiej mozzarelli, którą można dostać w każdym sklepie, jest wytwarzana z mleka krowiego. Przez to posiada ona biały kolor i delikatny smak, oraz miękką konsystencję. Ten ser najczęściej sprzedawany jest pod postacią niedużych kulek, które są umieszczone w woreczkach z zalewą.
Ta odmiana sera jest zdrowa i pożywna, ma bowiem w sobie dużą ilość składników mineralnych, białka i witamin. Tradycyjna mozzarella robiona jest przez wiele firm, choć do włoskiego oryginału przeważnie jest im daleko. Ale Włosi mają również kilka innych gatunków mozzarelli. Jednak z nich to mozzarella buffala, jaką się robi tradycyjnymi metodami z mleka bawolic. To mleko ma w sobie znacznie więcej tłuszczu, co z kolei wpływa na to, że w smaku wyczuwa się lekką kwasowość. Bardzo delikatna także jest mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Delikatność tę zawdzięcza kieszonce, w której znajduje się śmietanka, przypominająca w w swoim smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+