Każdy miłośnik potraw z Włoch wie bardzo dobrze, jak ważne są w tej kuchni sery mozzarella. Co prawda obecnie w większości krajów wytwarzane są one przez rodzime firmy, lecz nie można porównywać ich z tym, co proponują producenci z Włoch. W dużym stopniu bierze się to z dobrego mleka, ale też i sposobów produkcji, które są strzeżoną bardzo tajemnicą wytwórców.

Największym zainteresowaniem cały czas się cieszy tradycyjna mozzarella włoska, to właśnie ona stanowi podstawę wielu dań, w tym tak przez wszystkich lubianej pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim określeniem nazywać można było wyłącznie sery wytwarzane z bawolego mleka, lecz od jakiegoś czasu także i mozzarelle z mleka krowiego. Sam produkcyjny proces jest niezmienny od wielu lat. Do kadzi jest wlewane mleko z dodatkiem podpuszczki, które następnie jest podgrzewane. Po upływie dwóch godzin zaczyna się tworzyć skrzep, jaki potem zostaje odcedzany, podgrzewany i zalewany wodą o odpowiedniej temperaturze.

Na zakończenie całość zostaje wychłodzona, a następnie wymoczona w solankowej zalewie w celu nadania odpowiedniego smaku. Lecz żeby otrzymać właściwą konsystencję, to należy mieć mnóstwo wiedzy i doświadczenia, a serowarzy z Włoch są niedościgłymi wybitnymi specjalistami. Dobra mozzarella będzie ciągliwa i lekko sprężysta, posiada również delikatny, łagodny smak. Nieco odmiennie smakować będzie mozzarella buffala, którą wytwarza się z mleka bawolic. Ze względu na to, że takie mleko jest znacznie bardziej tłuste, to smak serów wytwarzanych z niego jest bardzo charakterystyczny, z wyczuwalną kwasowością.

Kolejnym wartym spróbowania włoskim serem jest mozzarella burrata. przypomina ona klasyczną mozzarellę, lecz znacznie się od niej różni z uwagi na proces produkcji. W czasie niego do wszystkich kulek jest dodawana delikatna śmietanka, która jest odpowiedzialna za łagodny, charakterystyczny posmak tego sera. Wymienione powyżej sery, jak również różne inne produkty włoskie oryginalne można kupić bez problemów w specjalistycznych sklepach, jakie się specjalizują w asortymencie tego typu.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY