+Tekst Sponsorowany+
Miłośnicy kuchni włoskiej nie wyobrażają sobie jej raczej bez mozzarelli pochodzącej z właśnie tego kraju. Ten gatunek sera spotkać można w większości sklepów, ale przeważnie są to mniej lub bardziej udane podróbki. Tak zwana mozzarella produkowana jest przez wiele firm, niektórym się to nawet nieźle udaje, ale jedynie prawdziwa mozzarella włoska będzie smakowała tak jak należy. Stanowi ona nieodłączny składnik każdej pizzy, często się ją też dodaje do innych gorących dań czy też sałatek. Wiele osób kojarzy ją przede wszystkim z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w woreczku z zalewą. Ten rodzaj sera ma delikatny smak i konsystencję, przeważnie posiada śnieżnobiały kolor. Jeśli jest dobrej jakości, to przy rozrywaniu pojawiać się będą bardzo charakterystyczne postrzępienia.
Oferowaną w naszych sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z krowiego mleka, lecz we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko pochodzące od bawolic. Obecnie ten gatunek sera nazywa się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć coraz większą popularnością. Mało osób jednak wie, że wytwarzać go zaczęto już w dwunastym wieku, tyle że w którymś momencie przestał być ceniony. Ze względu na znacznie większą ilość tłuszczów w bawolim mleku ta właśnie mozzarella posiada charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a jednocześnie jest bogata w różne odżywcze składniki.
Mozzarelle wytwarzane z mleka krów oferowane są też we Włoszech w paru innych wersjach. Według wielu osób bardzo smaczna jest mozzarella burrata. Na etapie produkcji w kulce się robi niewielką kieszonkę, do jakiej wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda dokładnie tak samo co klasyczny, ale po przekrojeniu będzie się z niego wylewać płynna zawartość. Ponieważ jego smak jest bardzo maślany i łagodny, to stąd właśnie pochodzi jego nazwa. Lecz chyba najbardziej ceniona pośród wielbicieli kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez niewielkie gospodarstwa, według przepisów pochodzących sprzed lat.