
Prawdziwe sery z Włoch są ogromnie popularne w wielu krajach, i bardzo słusznie cieszą się takim wzięciem ze względu na ich wyjątkowy smak. Tego typu sery, jak też inne produkty włoskie wytwarzane są jedynie z naturalnych surowców i według receptur przekazywanych przez pokolenia.
Szczególną popularnością cieszy się mozzarella włoska, stanowiąca podstawę wszystkich porządnych pizz. Typowe mozzarelle wytwarzane są oczywiście z krowiego mleka, są w formie białych, miękkich kulek. Struktura tego sera jest lekko rozciągliwa i miękka, a przed sprzedażą pakowane są do foliowych torebek wypełnionych serwatką. Klasyczna mozzarella rozpowszechniona jest najbardziej, lecz warto też zwrócić swoją uwagę na kilka jej innych odmian, które zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.
Wywodzi ona z regionu Kampania, a jej podstawową cechą będzie to, że produkuje się ją z bawolego mleka. Na początku nie była zbyt wysoko ceniona, lecz dzisiaj bardzo się to zmienia ze względu na lekko kwaskowy, charakterystyczny smak. Mleko bawole ma większą zawartość tłuszczu, lecz przy tym dużo niższy poziom złego cholesterolu, co oznacza że dużo zdrowsze od krowiego. W naszych kuchniach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Z kolei ten ser na pierwszy rzut oka przypomina normalną mozzarellę, lecz ma zupełnie inną konsystencję, z płynnym wnętrzem. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka z zawartością śmietany, i to właśnie ona nadaje mu maślany, oryginalny smak.
+Tekst Sponsorowany+