Wielbiciele dobrej pizzy od razu wyczują, czy jest ona wypiekana na oryginalnych składnikach, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno sosu pomidorowego i mąki, jak też sera mozzarelli, jaki jest także konieczny w tej wyśmienitej potrawie. W najprawdziwszej włoskiej pizzy może być prawdziwa mozzarella włoska, bo żaden innych serów nie będzie tak smakował. Warto zatem poznać sekrety jej wytwarzania, jakie mają ogromny wpływ na konsystencję i smak.

Taki ser sprzedaje się przeważnie pod postacią niedużych kulek w słonej zalewie. Posiada bardzo delikatną strukturę, a po przerwaniu pojawiają się charakterystyczne włókna. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z mleka krowiego, jakie się wlewa do dużej kadzi i dodaje podpuszczki. Po ogrzaniu wszystkiego tworzy się gęsty skrzep, z którego formowane są później kulki i wkładane do słonej zalewy. Lecz przed tym masa jest zalewana ciepłą wodą, to właśnie ten proces powoduje wytworzenie włókien. Ten smaczny ser charakteryzuje się stosunkowo miękką konsystencją a także bardzo delikatnym smakiem, a po roztopieniu mocno się ciągnie.

Jeżeli ktoś by chciał nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to poszukać jej powinien w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeśli miał będzie szczęście, to być może też tam znajdzie inne wersje z tej grupy serów, takie jak na przykład burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany wytwarzana z mleka bawolego, które ma znacznie więcej tłuszczu. To ma mocny wpływ na smak sera, który jest dużo bardziej wyraźny, a jednocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużym zainteresowaniem, chociaż powoli zaczyna się to zmieniać.

Oryginalnie smakuje i wygląda także mozzarella burrata. Z kolei ją wytwarza się z krowiego mleka, ale w procesie produkcji dokłada się niedużą ilość śmietany. Tworzy się w tym celu specjalną kieszonkę, do której ta śmietana zostaje wlana. Tym sposobem smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się jego nazwa.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY