
Włochy są znane z wielu wyśmienitych potraw, wśród których niewątpliwie światową sławę zdobyła pizza. Ale jeśli ma ona smakować tak jak powinna, to koniecznie do jej upieczenia trzeba użyć składników o najlepszej jakości, w tym takich jak mozzarella włoska. Mozzarelle są produkowane w wielu krajach, i w wielu przypadkach udaje się uzyskać naprawdę satysfakcjonujący smak. Lecz z kilku powodów nawet nie ma co ich próbować porównywać do tego, co mogą zaoferować producenci z Włoch, niejednokrotnie wytwarzający sery zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Wynika to nie tylko z mleka o dobrej jakości, które pochodzi od zwierząt wypasanych w czystych rejonach kraju, lecz również używanych od wielu lat przepisów. Prawdziwa mozzarella buffala produkowana jest wyłącznie z mleka pochodzącego od bawolic. To mleko ma w sobie nieco większą zawartość tłuszczu, dlatego też cechuje się nieco kwaskowym, a jednocześnie delikatnym smakiem.
Buffala to nazwa zastrzeżona wyłącznie dla niektórych rejonów Włoch, ale kupując ten ser spodziewać się można wyśmienitej jakości. Jeśli ktoś zdecyduje się go spróbować, to odwiedzić może jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, z pewnością uda mu się go tam nabyć. Będąc w takim sklepie warto rozejrzeć się za następnym interesującym serem, jakim niewątpliwie jest mozzarella burrata. Charakteryzuje się ona tym, że wewnątrz kulki posiada kieszonkę wypełnioną maślanym płynem, która powstaje w trakcie wytwarzania, dzięki dodaniu niedużej ilości masła.
+Tekst Sponsorowany+