Święta Bożego Narodzenia są jednym z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się zobaczyć z najbliższymi przy wigilijnej wieczerzy i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Bardzo ważną rzeczą w tym czasie jest też dzielenie się opłatkiem. Pierwsze opłatki, wyglądające rzecz jasna całkowicie odmiennie niż dzisiaj, pojawiły się już w początkowych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na początku tego zwyczaju nie wiązano z Bożym Narodzeniem, to powoli następowało w późniejszych wiekach, żeby ostatecznie stać się jedną z najważniejszych tradycji w tym okresie. Takie dzielenie ma bardzo ważny, symboliczny wymiar. Zapomina się wtedy o złości czy wszelkich innych niemiłych emocjach, a życzenia które się składa są szczere i życzliwe. Z takich też powodów na żadnym wigilijnym stole nie może zabraknąć opłatków, a aktualnie nie ma żadnych problemów z ich zorganizowaniem.

Jeśli ktoś chce, to udać się może do pobliskiego kościoła, w jakim dostanie je za niedużą ofiarą. Opłatki kupić też można w rozmaitych sklepach, lecz warto pamiętać żeby z ich zakupem nie czekać na ostatni moment. Współczesne opłatki wypieka się wyłącznie z naturalnej mąki pszennej, a wiele receptur sięga nawet XIX wieku. Jedynym akceptowalnym dodatkiem do mąki jest woda, nie można do nich dodawać utrwalaczy, konserwantów czy drożdży. Sam etap pieczenia trwa bardzo krótko, ponieważ oplatki w piecu spędzają raptem 60 sekund. Na powierzchni opłatków często mogą się znajdować najróżniejsze motywy religijne, jakie są wytłaczane przy pomocy specjalnych form.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY