
Jednym z ważniejszych obowiązków przy prowadzeniu gastronomicznej działalności jest dbanie o odpowiednią jakość odprowadzanych do kanalizacji ścieków. Jest to niezwykle ważne z dwóch powodów. Przede wszystkim wymagają tego przepisy, a za niedopełnienie obowiązku mogą grozić różne konsekwencje finansowe. Lecz takie pojawić się też mogą, jeżeli by się zatkała kanalizacja, wtedy koszty jej udrożnienia również nie byłyby małe. Z takich też powodów koniecznym urządzeniem w takich miejscach musi być odpowiednio dobrany separator eliminujący tłuszcz. Takie separatory złożone są ze specjalnie zaprojektowanej komory z kilkoma przegrodami w środku.
Takie przegrody przytrzymują na dole cięższe osady, zaś lekki tłuszcz unosi się na górze. Z takich też powodów sam montaż takiego sprzętu nie załatwi sprawy, ale należy go jeszcze systematycznie czyścić. Serwis separatorów należy przeprowadzać regularnie, nim zbiornik zostanie przepełniony. Ważne będzie, żeby któryś z pracowników albo właściciel regularnie kontrolowali poziom warstwy tłuszczu i w razie potrzeby umawiali się na czyszczenie.
Nie da się tego zrobić samemu, ponieważ jest to zabronione przez przepisy prawne. Jak można w nich przeczytać czyszczenie separatora tłuszczu może być wykonane wyłącznie przez wyspecjalizowane firmy, posiadające odpowiedni sprzęt do tego. Tłuszcz nie zalicza się do odpadów niebezpiecznych, lecz i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.
Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej mają specjalne samochody ze zbiornikami, do jakich zbiera się wszystkie odpadki. Z takich powodów ważne będzie, żeby miejsce zamontowania separatora w taki sposób wybrać, aby był do niego odpowiedni dostęp. Dobrym rozwiązaniem może być podpisanie z jedną z firm umowy na takie usługi. Wtedy nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie bardziej korzystna, ale od razu się też można umówić na regularne przyjazdy, żeby nie trzeba było za każdym razem ustalać terminów.