
Mało kto nie będzie wiedzieć, czym jest mozzarella. To bardzo charakterystyczny rodzaj sera, używany przede wszystkim do dań włoskich. To właśnie z tego regionu Europy wywodzi się jego historia. Jej stworzenie przypisywane jest już dawnym Rzymianom, a ten smaczny produkt w dalszym ciągu jest kojarzony głównie z południowym regionem Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska ma śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i mokra.
Ma także włóknistą strukturę, która umożliwia swobodne odrywanie kawałków. Właśnie od tego odrywania wywodzi się jego nazwa – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W takim kształcie świetnie sprawdza się w sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Ale znacznie częściej używana jest do najróżniejszych zapiekanek, w tym rzecz jasna do pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w charakterystyczne nitki po ugryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella stała się popularna właśnie jako obowiązkowy dodatek pizzy, którą się serwuje na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z tego powodu przeważnie wytwarza się ją z tańszego mleka krowiego. W tej formie dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne cały czas są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten rodzaj nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Jest mniej popularny ze względu na wyższe ceny i mniejszą powszechność. Jeszcze mniej znana jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny podpuszczkowy ser, ale charakteryzujący się półpłynnym, kremowym środkiem w jakim zatopione są kawałki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+